Sveriges klurigaste utmaningar – är du smartare än en kryptolog?

Sedan 1942 har FRA arbetat för skyddet av Sveriges oberoende och integritet. Nu medverkar myndigheten i en bok ”Är du smartare än en kryptolog? – Tankenötter från FRA”.

Bild på boken Är du smartare än en kryptolog?

2021-12-09

Här får man en inblick i FRA:s verksamhet, hur kryptologer arbetar och kluriga utmaningar där läsaren kan mäta sig mot Sveriges smartaste hjärnor. Det är första gången som FRA medverkar på detta sätt i en bok.

Boken beskriver FRA:s historia, arbetet som bedrivs idag och ger en unik inblick i kryptologens utmaningar, allt från att kna¨cka kodade meddelanden under andra va¨rldskriget till dagens arbete inom cyberfo¨rsvaret. Dessutom får läsaren över 100 kluriga och logiska utmaningar på olika nivåer. Klarar du alla – ja då kan du nog säga att du är smartare än en kryptolog!

Bokens frågeuppgifter är roliga och underhållande. Variationen på utmaningarna är stor och de går att lösa både själv och tillsammans med andra. Samtidigt ger innehållet en inblick i myndighetens arbete och förståelse för det viktiga arbete som FRA bedriver.

– FRA finns till för att skydda vår demokrati och för vår gemensamma trygghet. Vår verksamhet är beroende av att vi har kloka människor som löser svåra utmaningar, och den här typen av tankenötter är en rolig hobby för många kollegor. Jag hoppas förstås också att några unga tjejer och killar kanske får upp ögonen för hur roligt och viktigt det kan vara att jobba på FRA, säger FRA:s kommunikationschef Ola Billger.

FRA medverkar i boken som ges ut av Tankesport.