Säkerhets-SM är tillbaka – med FRA som med­arrangör

Sedan 2016 kan högstadie- och gymnasieelever delta i Säkerhets-SM – en nationell Capture The Flag-tävling med fokus på att lära ut koncept inom cybersäkerhet och hackning. ”Vi vill att Sverige ska bli globalt ledande inom teknisk cybersäkerhet”, säger Martin Wennberg, projektledare.

Martin Wennberg omgiven av binära tal. Bilden är ett montage.

Martin Wennberg, projektledare för Säkerhets-SM. Foto: Movitz Sunar.

2024-05-02

Varför ett säkerhets-SM?

Syftet med tävlingen är att producera långsiktig spetskompetens inom etisk hackning, och för de som tävlar finns det chans att bli uttagen till hackinglandslaget och åka till EM.

Deltagare från alla nordiska länder

Kvalet till Säkerhets-SM hölls online den 8-10 mars och finalen äger rum på Cybercampus på KTH den 3-5 maj. Totalt kommer 60 personer delta under finalen i Stockholm, från olika städer i landet – men också från Danmark, Finland, Island och Norge.

– Vi hoppas att detta leder till att nätverk sluts både nationellt och med våra nordiska vänner, säger Martin som även berättar att länderna bjuds in som ett startskott för en kommande satsning.

– Från 2025 hoppas vi arrangera en gemensam nordisk tävling där varje land kan använda det som sin landslagsuttagning och på så sätt spara värdefull arbetstid, berättar han. Bland de tävlande är det dock bara de svenska lagen som kan kvala till det svenska landslaget.

Under finalen kommer deltagarna lösa cirka 20 utmaningar och spela i 15 timmar, från tidig morgon till sen kväll. Dagen efter hålls en prisceremoni med lösningsgenomgång och gästföreläsning från bland annat Aapo Oksman om PlayStation Hacking.

FRA är medarrangör i år igen

FRA har varit engagerade i Säkerhets-SM vid flera tillfällen, både som sponsor och som medarrangör sedan 2023. Det innebär att myndigheten dels bidrar med uppgifter till tävlingen, dels är på plats för att synliggöra sig som attraktiv arbetsgivare inom cybersäkerhet.

Kodsport Sverige som arrangerar tävlingen kommer även dela ut sitt material i en FRA-tygpåse till alla deltagare innehållande SM-t-shirt, klistermärken, den tyska hackerdrycken Club-Mate och ett exemplar av boken Är du smartare än en kryptolog? Tankenötter från FRA.

Hög förväntan inför finalen – och chanserna i EM

Medan nedräkningen till finalen har börjat, är även intresset inför stort.

– Vi har sett att aktiviteten kring vår Wargame-plattform har ökat signifikant, vilket vi tolkar som att folk tränar hårt inför finalen. Jag tror att Säkerhets-SM gör mycket gott både för våra chanser i EM men även på lång sikt för Sveriges cyberförsvarsförmåga, avslutar Martin.

Om Säkerhets-SM

Säkerhets-SM är en tävling för högstadie- och gymnasieelever med fokus på att lära ut koncept inom cybersäkerhet och hackning. Tävlingen är skapad för att passa alla kunskapsnivåer, från nybörjare till erfaren, och sker i lag om 1-3 personer. Fokus ligger på programmering, kryptografi, binär exploatering, reverse engineering, webbsäkerhet och forensik.

Säkerhets-SM arrangeras av Kodsport Sverige – en ideell förening som arbetar inom IT, främst programmering och datasäkerhet.

Projektledare för Säkerhets-SM är Martin Wennberg som tidigare deltagit och vunnit tävlingen tillsammans med CTF-laget Watevr. Martin är även lagkapten för det svenska hackinglandslaget och jobbar på Cparta med kodgranskning och strategiska initiativ.

TIPS. För några veckor sedan lyftes Säkerhets-SM i Nyhetsmorgon. Länk till sändningen spreds i FRA:s sociala medier. Missade du inslaget? Sök på Säkerhets-SM vill väcka intresse för cybersäkerhet i valfri webbläsare.