Översynen av signalspaningslagen är klar
Utredningen om översyn av signalspaningslagen är klar och utredaren Johan Sjöö har idag överlämnat sina förslag till försvarsminister Pål Jonson.
2024-09-02
Modernisering, förslag och förtydliganden
Signalspaningslagen har setts över och föreslås moderniseras för en ny tid. Det är en försämrad säkerhetspolitisk situation jämfört med 2009 när den nuvarande lagen trädde i kraft. Omvärlden har förändrats, hoten har ökat och krig kan inte uteslutas. Dessutom utvecklas tekniken snabbt. Detta ställer krav på ny lagstiftning så att FRA kan arbeta effektivt och ändamålsenligt i ett försämrat säkerhetspolitiskt läge.
Nu föreslår utredaren vissa förändringar och förtydliganden men grunderna kring regelverket är de samma som tidigare: all inhämtning kräver tillstånd av domstol och kan granskas i efterhand och det finns också regler kring förstöringsskyldighet.
En ny lag om signalspaning i krig och krigsfara föreslås. FRA föreslås få signalspana i samband med övningsverksamhet. Utredaren föreslår också särskilda bestämmelser för signalspaning i nödliknande situationer. Inhämtningen av lagrade elektroniska signaler förtydligas i lag. Dessutom föreslås Inspektionen för strategiska produkter bli ny inriktande myndighet.
En av grunderna i signalspaningslagen är förbudet mot att inhämta trafik där både sändare och mottagare befinner sig i Sverige. I vissa särskilda fall föreslår nu utredaren undantag för det förbudet. Som i all annan inhämtning som FRA bedriver krävs självklart tillstånd av domstol.
Signalspaning i krig
Förslagen om en ny lag gör att signalspaningen kan fungera effektivt under krig och krigsfara. Bland förslagen finns ett särskilt tillståndsförfarande i krig och möjlighet för fler myndigheter att inrikta FRA:s signalspaning. Detta gör att FRA kan bedriva signalspaning mot fientlig verksamhet i Sverige i krigstid.
Signalspaning i samband med övningar
Det säkerhetspolitiska läget har försämrats. För att öka förmågan att samverka med Försvarsmakten i krig behöver FRA kunna delta i övningsverksamhet i skarp signalmiljö, enskilt eller tillsammans med exempelvis Försvarsmakten. I dag tillåter inte lagstiftningen detta. FRA föreslås nu få en ny ändamålsbestämmelse som möjliggör signalspaning i övningsverksamhet. Uppgifter som inhämtas ska inte resultera i några underrättelser utan ska förstöras när övningen avslutats och summerats.
Signalspaning i särskilda nödsituationer
Förbudet mot att inhämta signaler där både sändare och mottagare befinner sig i Sverige, och förstöringsskyldigheten av dessa signaler, föreslås få undantag. Undantaget ska gälla i särskilda nödliknande situationer där människors liv och hälsa är i fara eller där omfattande förstörelse av egendom kan inträffa. Därmed kan FRA bidra med information som räddar människors liv. Det kan exempelvis handla om terrorhot och terroristattacker.
Förtydligande av lag
Signalspaning handlar om att inhämta elektroniska signaler för att få fram underrättelser om hot mot Sverige och svenska intressen. Det är innehållet i informationen som är det intressanta, inte var den elektroniska signalen befinner sig. Utredningen klargör att signaler i elektronisk form får inhämtas oavsett om de är lagrade eller under förmedling. FRA får vidta nödvändiga tekniska åtgärder för att inhämta signalerna. Förslaget innebär ett förtydligande av rättsläget.
Ny inriktande myndighet
Utredningen har bedömt om fler myndigheter än nuvarande fem uppdragsgivare ska få inrikta FRA:s signalspaning. Förslaget är att Inspektionen för strategiska produkter ISP ska få inriktningsrätt och att signalspaning ska kunna användas för att kartlägga strategiska utländska direktinvesteringar.
Förslagen kommer att gå på remiss och FRA kommer att lämna sina synpunkter under hösten 2024.