Thommy och Marie

produktledare respektive utvecklingsledare

Thommy och Marie jobbar på två olika avdelningar – men ändå tätt ihop. På FRA är det först när alla delar med sig av det de är bäst på som uppdragets alla pusselbitar kan falla på plats.

Thommy och Marie, produktledare resektive utvecklingsledare. Du har inte hela bilden själv - du måste kunna locka fram pusselbitarna ur andra också.

Ni jobbar tätt ihop. Varför är samarbete så viktigt på FRA?

Marie: – För att lyckas på FRA ska man nog inte se vår organisation som avgränsande rutor, utan tvärtom. Alla jobbar tillsammans. Oavsett vem du arbetar med, är samarbetet nyckeln till framgång.

Thommy: – Det håller jag med om. Vi jobbar alla på samma myndighet. Det är alltid ”FRA-hatten” du ska ha på dig, det går inte att bara tänka i din egen box.

Marie: – Och så har man naturligtvis inte hela bilden själv. Det är helt självklart att man måste kunna locka fram pusselbitar ur andra också.

Behöver alla på FRA vara lagspelare?

Marie: – I de allra flesta fall är det en fördel, men det behöver inte utesluta att du kan vara väldigt nischad på din grej och ha människor runt omkring dig som är en del i samspelet istället. Det finns plats för alla sorters människor här.

Vad var det som lockade er till FRA från början?

Thommy: – Jag hamnade här av en slump. Jag var inhyrd som konsult en kort period och sedan var det någon som tyckte att jag skulle söka en tjänst, så gjorde jag det. Jag kom nästan direkt från värnplikten, hade bara hunnit vara ett tag på ett litet företag som höll på med elektronik.

Marie: – Jag visste väldigt lite om myndigheten, det är ju väldigt många som inte gör det när de kommer hit. Jag ville jobba som projektledare, och verkligen kunna fokusera på det, vilket jag fick möjlighet att göra här. Men allteftersom man jobbar på FRA så kommer det in andra perspektiv också. Samhällsnyttan blir alltmer viktig.

Är det lätt att göra karriärbyte inom FRA?

Thommy: – Ja, jag har jobbat här väldigt länge, men det är bara de senaste åren som jag jobbat som produktledare.

Marie: – Det är nog lite unikt ändå. Här får du möjlighet att gå vidare, men samtidigt ha nytta av den kunskap du hade innan. Karriärbyte inom myndigheten uppmuntras verkligen.

Hur gör ni för att hänga med i den snabba teknikutvecklingen?

Thommy: – Det är ju en del av min roll som produktledare att hänga med i teknikutvecklingen. Och det är ju allt från att gå på mässor till att ha workshops med likasinnade människor. Det finns forum där man kan odla kompetensspridning, spridning av teknik och vart vi är på väg. Sen finns det en god vilja att prova på ny teknik, göra förstudier och så har vi en ”prova-påförsöksverksamhet” där vi testar oss fram med ny teknik. För vi ska inte bara titta på vad andra som ligger längst fram har gjort – utan vi ska faktiskt vara där.

Varför är det extra viktigt att ni på FRA får jobba med de bästa?

Marie: – Man behöver känna att kompetensen finns, det är jätteviktigt. Men också att det finns ett ansvarstagande bland medarbetarna, det är avgörande. Även om du bara har en liten pusselbit i helheten, så tar du ansvar för din del.

Thommy: – Sedan ska vi ligga längst fram och göra saker vi inte ens vet finns ännu, och då behöver vi de bästa utvecklarna på den tekniska avdelningen.

Vad utmärker en person som är bäst på något då?

Thommy: – Förutom kunskapen? Det är jätteviktigt att man är engagerad, kreativ och att man kan sprida kunskap också. Att bara vara bäst och inte kunna sprida kunskapen vidare ger oss inte jättemycket på sikt.

Ni jobbar med otroligt viktig information och har ett unikt uppdrag. Hur viktigt är det att ha roligt på jobbet också?

Thommy: – Det är ju jätteviktigt!

Marie: – Ja, och jag ser ju inte riktigt att det är motsatsförhållanden. Utan att det är en förutsättning. För ska man ha medarbetare som mår bra – då måste man också ha ett arbetsklimat som uppmuntrar att man mår bra.

Går det att ha balans mellan jobb och fritid på FRA?

Marie: – Ja, absolut. Det är klart det går. Men det är en utmaning att se till att folk inte jobbar för mycket här. Alla brinner verkligen för det de gör. Vi har en god ambition från ledning och från chefshåll att man ska ha en god balans, så att det inte går överstyr.

Thommy: – Ja, och vi kan inte ta med oss arbetsuppgifter hem, det går inte rent konkret eftersom vi inte får ta med oss datorn hem eller kan läsa mail hemifrån.

Hur ska man vara som person för att passa in på era avdelningar?

Marie: – Engagerad, kompetent, ansvarstagande och bra på att samarbeta.

Thommy: – Ja! Lite så. En supermänniska helt enkelt.

Fotnot: Marie är ett fingerat namn.

Dekorationsbild bestående av stilistiska vågor