Mira, HR kompetens­utveckling

Under sina år på FRA har Mira fått förmånen att lära känna medarbetare med vitt skilda kompetenser och bakgrunder. Själv har hon utvecklats genom flera olika tjänster.

Mira, kompetensutvecklare på HR, avdelningen för verksamhetsstöd. På FRA får jag alla möjligheter att utvecklas.

2002 var Mira nyutexaminerad statsvetare och siktade på att starta sin karriär utomlands. Men när hon såg att FRA sökte statsvetare med språkbakgrund, lät det så intressant att hon sökte. Det har hon aldrig ångrat. Under sina år på FRA har Mira fått möjlighet att utvecklas och prova olika roller. Idag jobbar hon på avdelningen för verksamhetsstöd och har ansvar för kompetensutveckling, inom hela myndigheten.

Du har arbetat här sedan 2002. Kan du berätta lite om din resa på FRA?

– Min första tjänst var som analytiker på avdelningen för signalunderrättelser. Efter det fick jag möjlighet att arbeta med omvärldsbevakning som handläggare för öppna källor. Sedan 2007 arbetar jag med kompetensutveckling, i början på avdelningen för signalunderrättelser och så småningom för hela FRA.

Berätta lite om vilken typ av kompetensutveckling ni erbjuder!

– FRA satsar mycket på möjligheterna att utvecklas, oavsett vilken roll man har. Vi erbjuder allt från grundläggande introduktionsutbildningar, chef- och ledarprogram till nischade utbildningar i till exempel avancerade tekniska IT-system. Många av våra utbildningar tas fram och genomförs av specialister som arbetar på myndigheten, men vi använder oss även av utomstående leverantörer när vi behöver.

Hur går det till mer konkret när du utformar kompetensutveckling?

– Jag ber cheferna att komma in med behov kopplade till verksamhetsmål och långsiktiga mål för deras medarbetare. Därefter sammanställer jag vilka insatser som behöver göras och hur vi ska utforma och anpassa utbildningen. Med det som underlag färdigställer jag kompetenshöjande åtgärder. I min roll måste jag vara både strategisk och operativ, det vill säga både planera långsiktigt och tillgodose verksamhetens omedelbara behov.

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

– I min roll och också tack vare att jag har varit här så länge har jag fått förmånen att lära känna väldigt många medarbetare. Jag får sätta mig in i olika delar av verksamheten, vilket gör att jag ständigt får förkovra mig i nya komplexa områden. Det är väldigt spännande och kul.

Till sist, vad tycker du bäst om hos FRA som arbetsgivare?

– Att det finns möjlighet att göra så många olika saker och förflyttningar. Dessutom jobbar det väldigt intressanta människor här med många unika kompetenser och bakgrunder. Alla har gemensamt att de är lojala och brinner för det de gör. Sedan är jag också stolt över att jobba för en arbetsgivare som anser att kompetensutveckling är så viktigt.

Fotnot: Mira är ett fingerat namn.

Dekorationsbild bestående av stilistiska vågor