Malin, vikarierande enhetschef

Från fakturahandläggare till vikarierande enhetschef. På avdelningen för redovisning på FRA får Malin inblick i det mesta samtidigt som hon utvecklas på ett individuellt plan.

Malin, vikarierande enhetschef på redovisning, verksamhetsstöd. På FRA får jag alla möjligheter att utvecklas.

Malin började på FRA 2012 som fakturahandläggare. Sedan dess har hon varit tjänsteförättande enhetschef, controller och nu vikarierande enhetschef. Utvecklingsmöjligheterna är en av anledningarna till att hon trivs på FRA. En annan är känslan att varje dag göra något bra för Sverige.

Vad var det som lockade dig till FRA?

– Jag hade hört mycket positivt från vänner som jobbade här. Jag var sugen på att utvecklas inom redovisning, och det verkade som det fanns goda möjligheter till det här. Och de förväntningarna har verkligen infriats.

Berätta lite om din utvecklingsresa på FRA!

– Jag började som fakturahandläggare. Under den tiden var jag mammaledig ett tag. Därefter blev jag tjänsteförättande enhetschef. Det vill säga att jag var ansvarig för uppgifterna på enheten för redovisning, men inte för personalen. Efter det hade jag en tjänst som controller ett tag innan jag fick min nuvarande roll som vikarierande enhetschef.

Berätta lite mer konkret om vad du gör på dagarna!

– Jag ser till att vi följer Ekonomistyrningsverkets bestämmelser och utvecklar vårt ekonomiska system tillsammans med två systemekonomer på min enhet. Vi hanterar alla fakturor på myndigheten. Sedan leder jag också mina medarbetare. Redovisning är mycket roligare än många tror. Det är ett brett yrke där man får insyn i mycket. Och gillar man strukturer och ordning är det ett jobb där man verkligen får utlopp för det.

Vad ser du för framtida utvecklingsmöjligheter?

– Efter den här tiden som vikarierande enhetschef känner jag att jag har en god grund att stå på för att fortsätta utvecklas som ledare. Jag har fått möjlighet att gå ett ledarskapsprogram och skulle tycka att det vore väldigt roligt att fortsätta på den vägen.

Vad tycker du är det bästa med att jobba på FRA?

– Det finns en väldig trygghet med att jobba statligt. Sedan trivs jag väldigt bra med mina kollegor. Här finns alla åldrar och bakgrunder och vi har utbyte av varandra – både professionellt och personligt. Till sist är det tillfredsställande att ha ett jobb där man gör något bra för Sverige. I vårt dagliga arbete är det lätt att vårt högre syfte kommer i skymundan, men det känns viktigt.

Hur är det att jobba med något som du inte kan prata om i privata sammanhang?

– Jätteskönt! Jag vill inte prata jobb när jag är ledig, och med det här jobbet kan jag helt släppa arbetet när jag är ledig. Det är klart att det var svårt i början, men det är väldigt positivt när jag nu har vant mig. Sedan har vi ju inga mobiler omkring oss hela tiden på jobbet, och det ger väldigt intressanta samtal.

Fotnot: Malin är ett fingerat namn.

Dekorationsbild bestående av stilistiska vågor