Linda, administratör

Vid FRA arbetar medarbetare med spetskompetens och generalister sida vid sida. Linda är en av de generalister som behövs för att verksamheten ska fungera.

Linda, administratör. Här jobbar vanliga människor med ovanliga arbetsuppgifter.

När Linda såg tjänsten som analytiker på FRA tyckte hon att arbets­uppgifterna lät som de passade henne som handen i handsken. Hon har sedan starten haft flera tjänster på myndig­heten och trivs fortfarande lika bra.

Vad var det som gjorde att du sökte dig till FRA?

– Jag såg en platsannons som jag tyckte lät intressant. Jag hade rätt kompetens och bakgrund för arbetsuppgifterna, som lät väldigt spännande. När jag väl började insåg jag snabbt vilken unik arbetsplats FRA är. Inte bara på grund av vårt speciella uppdrag och alla kompetenta medarbetare, men också det fantastiska läget här på Lovön. Lugnet, dofterna, hästhagarna. Naturen är väldigt lättillgänglig på dagarna.

Vad blev du mest förvånad över när du började jobba här?

– Det som slog mig mest var att alla var så trevliga och öppna. Och inte minst vanliga – visst finns det många duktiga specialister här, men vi är också många generalister. Sedan blev jag också lite förvånad över hur länge folk jobbar här – det är ju ett tydligt tecken på att de trivs.

Du har varit här sedan 2008, kan du berätta lite om dina olika roller här!

– Jag började som analytiker. Därefter lånades jag ut till Försvarsmakten en period och nu jobbar jag som administratör på enheten för dataflöden som ingår i avdelningen för signalunderrättelser.

Vad betyder det mer konkret att du gör på dagarna?

– Bland annat granskar och godkänner jag de sökbegrepp som analytikerna använder, så att de följer våra regler och policyer. I mitt arbete ingår också att hjälpa och stötta analytikerna att ta del av material och den information som inhämtas via signalspaning. Det är underlag som de måste ha för att producera underrättelser om vår omvärld. Jag bistår även med att samordna samarbeten med våra uppdragsgivare.

Vad tror du blir nästa steg i din egen utveckling?

– Just nu trivs jag väldigt bra där jag är. Men FRA, som arbetsgivare, är väldigt öppen för att folk ska utvecklas och göra annat på myndigheten. Jag har fått gå relevanta utbildningar som jag behöver för min tjänst. Den dag jag får för mig att göra något annat, är det fullt möjligt.

Hur skulle du beskriva kulturen på din enhet?

– Det är ett väldigt positivt arbetsklimat här. Det beror framför allt på mina engagerade medarbetare och en väldigt bra chef. Man ser jobbet nästan mer som ett kall än som ett arbete. Det gör också att det är ok att jobba över när det behövs.

Vad gör dig mest stolt på jobbet?

– Samhällsnyttan som mitt arbete på FRA innebär. Jag jobbar för ett tryggare Sverige. Det är svårt att slå det.

Fotnot: Linda är ett fingerat namn.

Dekorationsbild bestående av stilistiska vågor