Emma, system­utvecklare

Emma utvecklar system som underlättar arbetet med Sveriges säkerhet – ett jobb som känns viktigt varje dag. Det roligaste med jobbet är att hitta enkla lösningar på komplexa problem.

Emma, systemutvecklare. Det roligaste med jobbet är också det mest utmanande.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag får vara med och lösa viktiga problem, jag har utmanande uppgifter och får göra nytta för Sverige. Det känns bra och motiverande. Det är en helt annan känsla än att utveckla spel som jag är van vid sedan tidigare.

Vad gör du på jobbet?

– Vi jobbar brett och gör allt från databaser till grafiska användargränssnitt.

Hur gör du för att hänga med i den snabba teknikutvecklingen?

– Läser, läser och läser artiklar och bloggar som handlar om teknik och teknikutveckling.

Vad tycker du är mest utmanande i jobbet?

– Det som kan kännas svårt är också det som jag går mest igång på. Vi jobbar inom ett väldigt komplext område och vårt jobb är att komma på smarta lösningar och system som är enkla att använda. Dessutom är det både roligt och utmanande att få jobba med så många olika typer av människor. Jag måste till exempel kunna sätta mig in i analytikernas problem för att kunna bygga rätt lösningar åt dem.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för att jobba på FRA?

– Du måste vara nyfiken på teknik, men också analytisk, en problemlösare, ansvarsfull och strukturerad. Och så måste du vara flexibel. Allt förändras hela tiden och du måste vara villig och beredd på att planera om.

Är det något man behöver tänka på innan man söker jobb på FRA?

– Det har blivit en självklarhet för mig och mina kollegor, men du får inte använda mobiltelefonen här eller prata om ditt jobb med utomstående. Jag tycker att det är skönt med telefonen, det gör att jag kan fokusera på mina uppgifter istället.

Dekorationsbild bestående av stilistiska vågor