Elin, nätverks­analytiker

Med sina kunskaper i ryska var Elin en attraktiv kandidat när hon fick jobbet på FRA. Sedan starten har hon jobbat med översättning, strategi, analys och bevakning. Idag är hon nätverksanalytiker, vilket betyder att hon är ansvarig för att ha koll på vilka vägar information färdas. Det roligaste med jobbet är när hon plötsligt ser samband i pusslet.

Elin, nätverksanalytiker: Från humanist till analytiker på FRA.

Vad gjorde du innan du kom till FRA?

– Mitt första jobb var på Vasamuseet. Innan jag började på FRA var jag på Rikspolisstyrelsen. Men jag har alltid varit intresserad av utrikespolitiska frågor, så när jag fick upp ögonen för FRA sökte jag direkt.

Varför FRA?

– Här skulle jag få möjlighet att jobba nära något jag brinner för – Sveriges roll i världen. Mina förväntningar stämde och jag fick tidigt jobba självständigt med över­sättning, bearbetning och analys.

Och vad tror du gjorde att du fick jobbet?

– Mina språkkunskaper. Mitt första jobb var som underrättelseanalytiker.

Hur tycker du att du har utvecklats på FRA?

– Jag är humanist i grunden, men jobbar nu med teknik. Det tycker jag är häftigt, att jag har fått den möjligheten att gå kurser och utvecklas. Efter att ha jobbat som underrättelseanalytiker gick jag vidare till ett jobb som strateg där jag tittade långsiktigt på frågor som kan påverka Sverige. Därefter blev det mer tekniska jobb, först som handläggare för informationssäkerhet och nu som nätverksanalytiker. I framtiden skulle det vara kul att ha en ledarroll eller jobba med projektledning. Under hela resan har jag fått möjlighet att gå kurser och lära mig nytt.

Berätta mer om vad du gör som nätverksanalytiker!

– Jag undersöker hur information transporteras i telekomtrafiken – alltså inte själva innehållet, utan mer transportvägarna. Tekniken utvecklas blixtsnabbt så det mest utmanande är att hålla sig uppdaterad.

När har du som roligast på jobbet?

– När jag hittar något nytt i det jag tittar på, det är som att få lite av en aha-upplevelse. Man sitter och tittar på små delar och plötsligt klarnar det och man ser ett samband.

Dekorationsbild bestående av stilistiska vågor