Johan, enhets­chef

För att jobba på Johans enhet behöver du inte ha en lång utbildning i grunden. Det viktigaste är att du är intresserad av det du gör, har tålamod och viljan att samarbeta för att bidra till Sveriges säkerhet och integritet.

Johan, enhetschef

Vilken erfarenhet och utbildning  behövs för att kunna jobba på din  enhet?

– Svårt att säga specifikt. Ibland brukar vi skämtsamt, men ändå med visst allvar, säga att vi letar efter tekniknördar på något sätt. Det finns vissa hos oss som ”bara” har gått klart grundskolan och gymnasiet, men också många med universitetsutbildning. Vi vill se potential hos våra kollegor, och där är inte utbildningsbakgrund avgörande. Vill du bli bättre på någonting så finns alla möjligheter här – med både interna kurser och extern kompetensutveckling.

Vad uppskattar du hos dina  medarbetare?

– Deras innovativa förmågor och drivkrafter
att ständigt utvecklas. Samarbetsförmågan är jätteviktig också. Vi är ju en kugge i ett maskineri på FRA, och helt beroende av såväl andra interna enheter som externa parter. Alla måste kugga i varandra.

Och vad definierar en  bra chef på FRA?

– Någon som möjliggör att medarbetarna kan fokusera på det de är bäst på.

Ni jobbar med intrångsdetektering. Vad innebär egentligen det?

– Vi försöker upptäcka IT-angrepp mot statliga myndigheter och statligt ägda bolags nätverk. Det finurliga är att FRA jobbar med två uppdrag – signalspaning mot utländska förhållanden och teknisk informationssäkerhet. Vi jobbar på informationssäkerhetssidan, men får information från signalspaningen som vi använder för att bygga skyddsåtgärder.

Vad har ni för utmaningar?

– Att möta den ständigt föränderliga hotbilden. De som angriper datasystem utvecklar konstant sina metoder och då måste vi hänga med. Det är mycket trial and error. Det finns ingen quick fix.

Finns det något särskilt man  behöver tänka på innan man börjar  jobba på FRA?

– Det som sticker ut är sekretessaspekterna. Du kan inte berätta i detalj vad du jobbar med för andra. Det måste också kännas okej att du blir ombedd att lämna ett möte när du inte har rätt behörighet.

Varför ska man välja att  jobba på FRA?

– Vilken cliffhanger… Är du intresserad av teknik, teknikfrågor och framtidens teknik så är det här helt rätt ställe att vara på.

Dekorationsbild bestående av stilistiska vågor